فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 164 (فروردین و اردیبهشت 1402)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 164 (فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ام البنین علی بخشی، سارا غفارپور، محمدمهدی نقی زاده، طوبی غضنفری* صفحات 1-12
    مقدمه و هدف

    بیماری کووید-19 به عنوان یک همه گیری با قدرت گسترش بالا و طیف وسیع علایم بالینی و عدم درمان قطعی چالش پیش سال های اخیر بشر است. پاسخ ضد ویروسی اینترفرون نوع یک در برابر ویروس    SARS-COV-2 از مهم ترین مسیرهای سیستم ایمنی ذاتی در مواجهه با این بیماری است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین بیان دو ژن ly6e وusp18، با شدت علایم بالینی در بیماران مبتلا به کووید-19 بود.

    مواد و روش ها

    نمونه خون محیطی از بیماران تهیه و DNA آن ها استخراج شد، سپس بیان ژن ly6e  وusp18 به وسیله روش Real-time PCR مورد سنجش قرار گرفت. نمونه های cDNA در ابتدا با استفاده از پرایمرهای اختصاصی تکثیر داده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، کروسکال والیس و من ویتنی انجام شد. سطح معناداری 0.05 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    بیان ژن ly6e به طور معناداری (p=0.008) در گروه بستری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود. هیچ تفاوت معناداری در بیان ژن usp18 میان گروه های مورد مطالعه دیده نشد.

    نتیجه گیری

    بیان مناسبی از پروتیین ly6e می تواند با کنترل شدت علایم بالینی بیماری کووید-19ارتباط داشته باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، شدت علائم بالینی، اینترفرون نوع یک، ly6e، usp18
  • پونه محمدپور، محمدحسین احمدی، محمد نیاکان*، فردین رحیمی، فاطمه حقیرالسادات صفحات 13-22
    مقدمه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) یکی از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی در دنیا می باشد که نسبت به بسیاری از آنتی بیوتیک های رایج، مقاوم شده است. افزایش روزافزون مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها توجه به داروهای گیاهی و مواد ضدمیکروبی طبیعی را بیشتر نموده است. سیاه دانه به دلیل داشتن متابولیت هایی مانند تیموکینون دارای اثرات مختلفی از جمله خاصیت ضد باکتریایی می باشد. این تحقیق با هدف تعیین اثر ضد باکتریایی عصاره سیاه دانه و آنتی بیوتیک کوتریموکسازول و همچنین اثر ترکیبی این دو ماده بر روی سویه استاندارد MRSA در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، اثر ضد میکروبی عصاره سیاه دانه و آنتی بیوتیک کوتریموکسازول بصورت جداگانه و با هم با استفاده از روش چکربورد بر روی سویه استاندارد (ATCC33591) MRSA به روش میکرودایلوشن بررسی شده و حداقل غلظت بازدارندگی از رشد (MIC) آن تعیین گردید.

    نتایج

    آنتی بیوتیک کوتریموکسازول در MIC 5 میکروگرم بر میلی لیتر و عصاره سیاه دانه در 687/4 میلی گرم بر میلی لیتر مانع از رشد باکتری مورد نظر شدند. هنگام ترکیب این دو با یکدیگر MIC برای هر دو ترکیب عصاره و آنتی بیوتیک به طور چشمگیری کاهش یافت. این مقادیر برای عصاره 292/0 میلی گرم بر میلی لیتر و برای آنتی بیوتیک برابر با 2 میکرو گرم بر میلی لیتر تقلیل یافتند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج بدست آمده، فعالیت ضد باکتریایی عصاره اتانولی سیاه دانه و آنتی بیوتیک کوتریموکسازول بر روی MRSA دارای اثر سینرژیسم است و می توان از ترکیب این دو عامل ضدباکتربایی به منظور بهبود خاصیت های ضدمیکروبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، سیاه دانه، کوتریموکسازول، خاصیت ضد باکتریایی
  • سارا همتایی گشتی، محسن شمسی*، محمدعلی صحرائیان، راحله سلطانی، امیر الماسی حشیانی صفحات 23-33
    مقدمه و هدف

    بیماری ام اس شایعترین بیماری نورولوژیک در جهان و سومین عامل ناتوانی در بین بیماریهای مزمن می باشد. یکی از ارکان کنترل بیماری تبعیت از رژیم دارویی می باشد که دستیابی به این هدف مستلزم به کارگیری ابزاری مناسب در متون علمی است. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی ابزار سنجش تبعیت دارویی در بیماران ام اس بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شده است. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1401-1400 با روش نمونه گیری تصادفی بر روی 269 نفر از بیماران ام اس مراجعه کننده به بیمارستان فوق تخصصی سینا در تهران انجام شد. روایی صوری به صورت کیفی و کمی مورد بررسی قرار گرفت. سپس نسبت و شاخص روایی محتوای ابزار، با قضاوت کیفی یک پانل 10 نفره خبرگان محاسبه گردید، سپس پایایی با تعیین همسانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) بررسی و مورد تایید قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی بیماران 63/9±04/35  سال و میانگین سن ابتلای آنان به بیماری 6/9±48/32 سال بود. پس از بررسی نتایج روایی، سوالاتی که شاخص روایی محتوایی آنها کمتر از حد مجاز بود، اصلاح شد و تغییرات لازم در آنها صورت گرفت سپس مراحل روایی آنها تکرار شد تا مقدار مطلوب یعنی نسبت روایی محتوا بیش از 62/0 و شاخص روایی محتوا بیشتر از 79/0حاصل شد. میانگین ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شده برابر با 87/0 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شواهد مناسبی در خصوص ابزار مناسب پایا و روا جهت سنجش تبعیت دارویی در بیماران ام اس بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، روایی و پایایی، بیماری ام اس، تبعیت دارویی
  • فاطمه اکبری ورگسران، آمنه پوررحیم قورقچی* صفحات 34-45
    مقدمه و هدف
    بین شاخص های استخوانی استیوپونتین و استیوکلسین و بیماری های دیابت و پوکی استخوان ارتباط وجود دارد. هدف، تعیین اثر هشت هفته تمرین استقامتی-مقاومتی به همراه مصرف مکمل تورین برسطح سرمی استیوپونتین و استیوکلسین در موش نر ویستار دیابتی با استرپتوزوسین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 30 رت نرویستار بالغ با دامنه وزنی 300-250 گرم و با سن 6 هفته، به صورت تصادفی در 3 گروه شامل دو گروه دیابتی شده، تمرین+مکمل دیابتی (10=n) کنترل دیابتی (10=n) و یک گروه غیردیابتی، کنترل سالم (10=n) قرار گرفتند. برای دیابتی کردن، در پایان هفته هشت هفتگی، مقدار  55 میلی گرم بر هر کیلوگرم از وزن بدن استرپتوزوسین (STZ) به روش درون صفاقی تزریق شد. گروه تمرین+مکمل دیابتی، تمرینات ترکیبی را به مدت هشت هفته و با تواتر 5 بار در هفته (تمرین استقامتی با شدت 75 درصد Vo2max بر روی نوارگردان و سپس تمرین قدرتی، 15 بار صعود از نردبان) را انجام دادند. همزمان با شروع تمرینات، مکمل تورین به مواد غذایی رتها افزوده شد. برای مقایسه میانگین متغیرها بین گروه ها از ANOVA یک راهه و تعقیبی بونفرونی و برای مقایسه میانگین متغیرها در درون گروه ها از آزمون تی جفت شده استفاده شد.
    نتایج
    استیوپونتین در گروه تمرین+ مکمل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی کاهش معنی دار داشت (001/0>P)؛ در مقابل، در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل سالم 118/12 درصد افزایش معنی دار داشت (001/0>P). در حالی که، استیوکلسین در گروه تمرین+مکمل دیابتی در مقایسه با  گروه کنترل دیابتی افزایش معنی دار  (001/0>P) و در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل سالم کاهش معنی دار داشت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    هشت هفته تمرین استقامتی-مقاومتی به همراه مصرف مکمل تورین منجر به کاهش استیوپونتین و افزایش استیوکلسین شد. بنابراین به افراد مبتلا به بیماری های دیابت و مستعد پوکی استخوان توصیه می شود برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری تمرینات ترکیبی را انجام دهند.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی-مقاومتی، استئوپونتین، استئوکلسین، دیابت، مکمل تورین
  • فهیمه عسگری، پرنیان عسگری، محمود کاظمیان* صفحات 46-55
    مقدمه و هدف
    اصلاحات نظام سلامت در کشورها با هدف افزایش دسترسی عمومی و کیفیت خدمات درمانی، تامین عدالت در خدمات بهداشتی انجام شده است . این پژوهش به ارزیابی میزان تاثیر متغیرهای اجتماعی و اقتصادی خانوار بر هزینه های سلامت خانوارهای دارای بیماری خاص و همچنین به بررسی وضعیت عدالت با استفاده از شاخص مشارکت عادلانه مالی در کشور می پردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. داده ها به صورت  تصادفی ومقطعی در استان تهران از دویست و نود و شش بیمار با نیاز خاص در 3 گروه بیماری (دیالیز، هموفیلی و تالاسمی) با استفاده از پرسشنامه استاندارد در مورد پوشش بیمه ای، رضایت از دولت، هزینه و درآمد بوده است. مشارکت عادلانه، نسبت خانوارهای بیماران خاص مواجه و با هزینه های مصیبت بار و فقرزای هزینه های سلامت محاسبه شده و برای ارزیابی تاثیر متغیرها (سن، جنسیت، تحصیلات و غیره) با هزینه های سلامت از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده و تحلیل داد ها با نرم افزار Eviews10 انجام شد.
    نتایج
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر درصد مواجهه با هزینه های کمرشکن و فقیرکننده با آستانه های 40 درصد توان پرداخت، برابر 5/12 درصد می باشد. همچنین مقدار شاخص FFC، 84/0 است. همچنین عامل بیمه، درآمد، سن، تحصیلات، تاهل، بعدخانوار، شاغل بودن با توجه به اینکه با سطح اطمینان 90 درصد با هزینه های سلامت ارتباط معناداری نشان می دهد و جنسیت معنادار نبوده است (P<0.1).
    نتیجه گیری
    علت بالا بودن هزینه ها را میتواند به علت افزایش روزافزون هزینه های خدمات پزشکی و خدمات بستری باشد، این هزینه ها فشار فزایندهای را بر بودجه های بهداشت و درمان کشورها وارد میسازد.
    کلیدواژگان: ظرفیت پرداخت، مشارکت مالی عادلانه، هزینه های مصیبت بار، بیماران خاص
  • مجتبی شجاعیان، بهرام عابدی*، سید علی حسینی صفحات 56-66
    مقدمه و هدف

    امروزه بهره گیری از مواد نیروزا به معضل پیچیده ای در ورزش تبدیل شده است، از طرفی تمرین مقاومتی و گیاه خارخاسک تاثیر گذاری زیادی در کنترل شاخص های التهابی دارد اما تعامل تاثیر تمرین مقاومتی همراه با گیاه خارخاسک و استانازول بر ظرفیت های التهابی کمتر بررسی شده است. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی همراه با مصرف عصاره خارخاسک بر بیان ژن های TNF-α ، IL-10 و نسبتTNF-α/IL-10  بافت قلب موش های بزرگ آزمایشگاهی نر در معرض استانازول بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 48 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر با محدوده وزن 150 تا 200 گرم و میانگین سنی 8 هفته، انتخاب و به طورتصادفی در 8 گروه 6 سری شامل 1- کنترل (C)، 2- شم(Sh)، 3-مصرف استانازول (S)، 4-مصرف استانازول همراه با mg/kg 100 خارخاسک (ST100)، 5-مصرف استانازول همراه با mg/kg 50 خارخاسک (ST50)، 6- مصرف استانازول همراه با تمرین مقاومتی (SRT)، 7-مصرف استانازول همراه با تمرین مقاومتی و mg/kg 100 خارخاسک (SRTT100) و 8-مصرف استانازول همراه با تمرین مقاومتی و mg/kg 50 خارخاسک (SRTT50) تقسیم شدند. در مدت هشت هفته گروه های 3- 8 روزانه mg/kg 5 استانازول به صورت صفاقی دریافت نمودند ؛ گروه های 6- 8 سه جلسه در هفته با شدت 30 تا 100درصد وزن بدن خود، تمرینات مقاومتی را انجام دادند  و گروه های 4، 5، 7 و 8 روزانه دوزهای معین خارخاسک را به صورت صفاقی دریافت نمودند. میزان TNF-α، IL-10 و نسبت  TNF-α/IL-10 به روش Real Time PCR در با قلب موش های بزرگ آزمایشگاهی اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آنالیز واریانس یک طرفه همراه با آزمون تعقیبی توکی استفاده شد (05/0>p).

    نتایج

    مصرف S اثر معناداری بر افزایش بیان ژن TNF-α و نسبت TNF-α/IL-10 و کاهش IL-10 در بافت قلب موش های بزرگ آزمایشگاهی داشت (05/0<p). با این وجود SRT باعث افزایش معنادار IL-10 و کاهش TNF-α و نسبت  TNF-α/IL-10 شد (05/0<p). همچنین SRT100 تاثیر معناداری بر افزیش IL-10 و کاهش نسبت   TNF-α/IL-10 داشت (05/0<p). SRTT100 وSRTT50 اثر معناداری بر کاهش TNF-α و نسبت  TNF-α/IL-10 و افزایش IL-10 داشت (05/0<p). از طرفی سطح بیان ژنTNF-α  در گروه های ST100 وST50 به طور معناداری افزایش یافت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین مقاومتی و مصرف عصاره خارخاسک با دوز بالاتر به طور مجزا اثرات موثری بر بهبود بیان ژن شاخص های التهابی بافت قلب دارند. با این وجود جهت نتیجه گیری بهتر در ارتباط با انجام تمرینات مقاومتی همراه با مصرف عصاره خارخاسک بر بیان ژن شاخص های التهابی در بافت قلب ناشی از مسمومیت با استانازول، نیازمند تحقیقات بیشتری است.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، قلب، استانازول، خارخاسک، TNF-α، IL-10
  • سمانه برادران سلمانی، کیوان حجازی*، وحیدرضا عسکری، رویا عسکری صفحات 67-77
    مقدمه و هدف
    قرار گرفتن در معرض مزمن پاراکوات علاوه بر فیبروز می تواند منجر به آسیب ریه و کبد، نارسایی کلیه و ضایعات پارکینسونی شود. سمیت پاراکوات از طریق تولید بیش از حد رادیکال های آزاد رخ می دهد که منجر به استرس اکسیداتیو و آسیب می شود هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی و مکمل یاری با پیپرین بر سطوح آنزیم های کبدی موش بزرگ مبتلا به پاراکوات بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 48 سر موش بزرگ به شش گروه مساوی 1) شم، 2) پاراکوات (کنترل منفی)، 3) پاراکوات+تمرین،   4) پاراکوات+تمرین+پیپرین، 5) پاراکوات+مکمل پیپرین، 6) کنترل مثبت پاراکوات+ویتامین E تقسیم شدند. تمرین هوازی، به مدت هفت هفته، هرهفته پنج جلسه و هر جلسه به مدت 30 الی 40 دقیقه در روز با سرعت (10 تا 18 متردردقیقه) بود. میزان القای سم پاراکوات به میزان 5 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن تهیه و بصورت داخل صفاقی به موش های بزرگ تزریق شد. مکمل پیپرین با دوز 10 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن روزانه گاواژ شد. از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه جهت بررسی تفاوت میانگین‎های بین گروهی استفاده شد.
    نتایج
    بین گروه های شم، پاراکوات+تمرین، پاراکوات+پیپرین و پاراکوات+تمرین+پیپرین و کنترل مثبت پاراکوات+ویتامین E، در مقایسه با گروه کنترل منفی-پاراکوات تفاوت معنی داری در سطوح آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) وجود دارد. سطوح ALT و AST در گروه کنترل منفی نسبت به گروه های شم، پاراکوات+تمرین، پاراکوات+پیپرین و پاراکوات+تمرین+پیپرین و کنترل مثبت پاراکوات+ویتامین E، افزایش معنی داری دیده شد (001/>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد در گروه های تمرین، تمرین همراه با پیپرین و پیپرین به تنهایی منجربه کاهش سطوح آنزیم های ALT و AST در موش های بزرگ نسبت به گروه کنترل منفی شد. با این وجود با توجه به مطالعات اندک صورت گرفته در این زمینه، نیاز به پژوهش های بیشتری است.
    کلیدواژگان: پاراکوات، تمرین هوازی، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، پیپرین
  • زهرا شیرزاد، محمد نیاکان*، فردین رحیمی، فاطمه حقیرالسادات صفحات 78-87
    مقدمه و هدف
    اسینتوباکتر بومانی یک پاتوژن فرصت طلب گرم منفی و یکی از مهم ترین پاتوژن های بیمارستانی می باشد. مقاومت آنتی بیوتیکی به اسینتوباکتربومانی کمک می کند تا در محیط های تحت استرس آنتی بیوتیک زنده بماند و درمان را پیچیده کند. از طرفی استفاده ی بیش ازحد آنتی بیوتیک ها باعث تاثیرات مخرب براعضای بدن دارند. گیاه وکسینیوم آرکتوستافیلوس به دلیل دارابودن پلی فنول فراوان من جمله فلاونویید خاصیت آنتی باکتریال چشمگیری که دارد در درمان بیماری های عقونی استقاده می شود.این تحقیق اولین بار با هدف تعیین اثر ضد باکتریایی داروی مروپنم و عصاره اتانولی گیاه وکسینیوم آرکتوستافیلوس بصورت ترکیبی و جداگانه برروی سویه ی استاندارد اسینتوباکتربومانی درشرایط آزمایشگاهی انجام شد.
    مواد و روش ها
    ابتدا اثرات ضدمیکروبی مروپنم و عصاره به تنهایی بر روی سویه اسینتوباکتربومانی (ATCC19606) به روش میکرودایلوشن تعیین گردیدند. سپس غلظت بازدارندگی برای ترکیب آنتی بیوتیک و عصاره با روش چکربورد محاسبه و شاخص غلظت مهاری نسبی بدست آمد.
    نتایج
    غلظت بازدارندگی رشد این عصاره به همراه آنتی یوتیک به صورت چشم گیری کاهش پیداکرد که در ترکیب عصاره و مروپنم به ترتیب برابر با 0156/0 میکروگرم بر میلی لیتر غلظت مروپنم 390/0 میکروگرم بر میلی لیتر غلطت عصاره اتانلی وکسینیوم آرکتوستافیلوس بدست آمد. برای مقایسه آماری متغیرهای طبقه بندی ازآزمون فاکتوریل استفاده شد که نشان داد، ارتباط معناداری بین افزایش غلظت عصاره و همچنین ترکیب با آنتی بیوتیک وجود دارد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، عصاره ی اتانولی گیاه وکسینیوم آرکتوستافیلوس بر روی اسینتوباکتربومانی همراه با مروپنم اثر سینرژیسم دارند. بدلیل اثر ضدمیکروبی بالا و مقرون به صرفه شان، می توان از عصاره همراه با آنتی بیوتیک ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسینتوباکتربومانی، وکسینیوم آرکتوستافیلوس، مروپنم، اثرمهارکنندگی، اثر ضد میکروبی
|
  • Umoulbanin Alibakhshi, Sara Ghaffarpour, MohammadMahdi Naghizadeh, Tooba Ghazanfari * Pages 1-12
    Background and Objective

    Covid-19 disease as a pandemic with high spreading power and a wide range of clinical symptoms and lack of definitive treatment is a challenge for mankind in recent years. The antiviral response of type 1 interferon against the SARS-COV-2 virus is one of the most important pathways of the innate immune system in dealing with this disease. The purpose of this study was to investigate the relationship between the expression of two genes, ly6e and usp18, with the severity of clinical symptoms in patients with covid-19.

    Materials and Methods

    Peripheral blood samples were prepared from patients and their DNA was extracted, then the expression of ly6e and usp18 genes was measured by real-time PCR method. cDNA samples were first amplified using specific primers. Data analysis was performed using chi-square, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The expression of the ly6e gene was significantly (p=0.008) decreased in the hospitalized group compared to the control group. No significant difference was seen in the expression of the usp18 gene among the studied groups.

    Conclusion

    Proper expression of ly6e protein can be related to controlling the severity of clinical symptoms of covid-19 disease.

    Keywords: COVID-19, severity of clinical symptoms, type one interferon, ly6e, usp18
  • Pooneh Mohammadpour, MohammadHossein Ahmadi, Mohammad Niakan *, Fardin Rahimi, Fatemeh Haghirsadat Pages 13-22
    Background and Objective

    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is one of the most important pathogens causes of hospital infections in the world, which has become resistant to many common antibiotics. Increasing antibiotic resistance in bacteria has increased attention to herbal medicines and natural antimicrobial substances. Due to its metabolites such as thymoquinone, Nigella sativa has various effects, including antibacterial properties. This research was conducted to determine the antibacterial effect of Nigella sativa extract and the cotrimoxazole, as well as the combined effect of these two substances on the standard MRSA strain in laboratory conditions.

    Materials and Methods

    In this study antimicrobial effects of Nigella sativa extract and cotrimoxazole separately and together using the checkerboard method on MRSA (ATCC33591) standard strain were investigated by microdilution method and their minimum growth inhibitory concentration (MIC) were determined.

    Results

    Cotrimoxazole antibiotic at MIC of 5 μg/ml and Nigella sativa extract at 4.687 mg/ml prevented the growth of the target bacteria. When combining both of them were tested, the MIC concentration for both extract and antibiotic combinations was significantly reduced. These values ​​were reduced to 0.292 mg/ml for the extract and 2 μg/ml for the antibiotic.

    Conclusion

    According to the obtained results, the antibacterial activity of Nigella sativa ethanolic extract and cotrimoxazole have a synergistic effect on MRSA. Thus, we can use the combination both of antibacterial agents for improving the antimicrobial effect.

    Keywords: Methicillin resistant Staphylococcus aureus, Nigella sativa, Cotrimoxazole, Antibacterial activity
  • Sara Hamtayee Ghashti, Mohsen Shamsi *, MohammadAli Sahraian, Raheleh Soltani, Amir Almasi Pages 23-33
    Background and Objective

    Multiple sclerosis is the most common neurological disease in the world and third cause of disability in chronic disease. One of the dimension to treatment of MS is adherence drugs that need development of an instrument.  This study aimed to evaluate the reliability and validity of treatment adherence drugs tool in patient with multiple sclerosis (MS) based on the theory of planned behavior.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study in 2021-2022 that was carried out on 269 patients with MS were referred to Sina Hospital in Tehran city with a random sample.  Through quantitative and qualitative face validity, content validity index, with a 10-member panel of experts examined to judge the quality and reliability by determining the internal agreement (Cronbach's alpha coefficient) and was approved estimates.

    Results

    The mean age of patients was 35.04±9.63 years and mean age of morbidity was 32.48±9.6 years. After reviewing the results validity, content validity index less than limit the questions to be revised and the necessary changes were made in the narrative process is repeated until the desired amount of content validity index of more than 0.62 reliability content was more than 0.79. Test-retest and reliability with more than 0.7 was confirmed. The mean of Cronbach's alpha coefficient was 0.87.

    Conclusion

    The results of this study provided good evidence of valid and reliable tools to assess treatment adherence drugs in patients with MS based on the theory of planned behavior.

    Keywords: Theory of planned behavior, Reliability, Validity, Multiple Sclerosis, Treatment Adherence
  • Fatemeh Akbari Vargesaran, Ameneh Pourrahim Ghouroghchi * Pages 34-45
    Background and Objective
    There is a relationship between osteopontin and osteocalcin bone indices and diabetes and osteoporosis. The aim of this study was to determine the effect of 8 weeks of endurance training with taurine supplementation on the serum level of osteopontin and osteocalcin in male Wistar rats with streptozocin.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 30 adult non-nursing rats with a weight range of 250-300 grams and 6 weeks old were randomly divided into 3 groups including two diabetic groups, diabetic exercise+supplement (n=10) and diabetic control (n=10) and a non-diabetic group, healthy control (n=10). To induce diabetes, at the end of the eighth week, the amount of 55 mg per kilogram of body weight of streptozocin (STZ) was injected intraperitoneally. The exercise+diabetic supplement group performed combined exercises for eight weeks with a frequency of 5 times a week (endurance exercise with an intensity of 75% Vo2max on the treadmill and then strength training, climbing the ladder 15 times). At the same time as the exercises started, taurine supplement was added to the rats' food. One-way ANOVA and post hoc Bonferroni test were used to compare the mean of the variables between-group and paired samples T test was used to compare the mean of the variables intra-group.
    Results
    Osteopontin decreased significantly in the diabetic exercise+supplement group compared to the diabetic control group (P<0.001); On the other hand, there was a significant increase of 12.118% in the diabetic control group compared to the healthy control group (P<0.001). While, osteocalcin increased significantly in the exercise+diabetic supplement group compared to the diabetic control group (P<0.001) and decreased significantly in the diabetic control group compared to the healthy control group (p<0.001).
    Conclusion
    Eight weeks of endurance training with taurine supplementation led to a decrease in osteopontin and an increase in osteocalcin. Therefore, people with diabetes and prone to osteoporosis are recommended to do combined exercises to prevent the development of this diseases.
    Keywords: Endurance-resistance training, Osteopontin, Osteocalcin, Diabetes, Taurine supplement
  • Fahimeh Asgari, Parnian Asgari, Mahmood Kazemian * Pages 46-55
    Background and Objective
    Health system reforms in countries are carried out with the aim of increasing public access and quality of medical services, ensuring justice in health services and fair use of medical services. The aim of theis study was to evaluate the impact of social and economic variables on household and catastrophic health costs of families of special patients. It also examined the state of justice using the fair financial participation index in the country.
    Materials and Methods
    This research was descriptive-analytical. Data were collected randomly and cross-sectional in Tehran province from 296 patients with special needs in 3 disease groups (dialysis, hemophilia and thalassemia). The measurement tool is a standard questionnaire. Fair participation index, the ratio of families of special patients and exposure to catastrophic and poor health costs were calculated and in order to respond to the social and economic variables of household and catastrophic health costs, multiple linear regression model and data analysis with software were used. Excel and Eviews10 are done.
    Results
    The percentage of exposure to debilitating and impoverishing expenses with thresholds of 40% ability to pay is equal to 12/5%. In addition to its increase, the reduction of the country's healthcare costs should also be less than one percent. Also, the value of the FFC index is 0.84. Also, the insurance coefficient, income, age, education, marital status, having a family, being employed shows a significant relationship with health costs with a confidence level of 90%, and gender was not significant (p<0.1).
    Conclusion
    According to the measures taken, the amount of these costs is still high. The reason can be the increase in the cost of medical services and financing methods.
    Keywords: Capacity to pay, Fair financial participation, Catastrophic costs, Special patients
  • Mojtaba Shojaeyan, Bahram Abedi *, Sayed Ali Hoseini Pages 56-66
    Background and Objective

    Nowadays, the use of energizing substances has become a complex problem in sports, on the other hand, resistance training and tribulus terrestris have a great effect on controlling inflammatory indicators, but the interaction of the effect of resistance training with tribulus terrestris and Stanazol on inflammatory capacities have been investigated less than the others. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of resistance training with the consumption of Tribulus terrestris extract on TNF-α, IL-10 and the TNF-α/IL-10 ratio of heart tissue of male rats exposed to Stanazol.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 48 large male rats with a weight range of 150 to 200 grams and an average age of 8 weeks were selected and randomly divided into 8 groups of 6 series including 1) control (C), 2) sham (Sh), 3) use of stanazol (S), 4) use of stanazol with 100 mg/kg of Tribulus Terrestris (ST100), 5) use of Stanazol with 50 mg/kg of Tribulus Terrestris (ST50), 6) use of Stanazol with resistance training (SRT), 7) use of Stanazol with resistance training and 100 mg/kg of Tribulus Terrestris (SRTT100) and 8) use of Stanazol with training Resistance and 50 mg/kg of Tribulus Terrestris (SRTT50). For eight weeks, the 3-8 groups received 5 mg/kg daily of stanazole peritoneally; Groups 6-8 performed resistance training three sessions per week and groups 4, 5, 7 and 8 received certain doses of Tribulus Terrestris daily. The amount of TNF-α, IL-10 and the ratio of TNF-α/IL-10 were measured by Real Time PCR method in the hearts of rats. To analyze the findings, one-way analysis of variance was used with Tukey's post hoc test (p<0.05).

    Results

    Consumption of S had a significant effect on the increase of TNF-α gene expression and the ratio of TNF-α/IL-10 and the decrease of IL-10 in the heart tissue of rats (P<0.05). However, SRT caused a significant increase of IL-10 and the reduction of TNF-α and the ratio of TNF-α/IL-10 (P<0.05) Also, SRT100 had a significant effect on increasing IL-10 and decreasing TNF-α/IL-10 ratio (P<0.05). SRTT100 and SRTT50 had a significant effect on the reduction of TNF-α and the ratio of TNF-α/IL-10 and the increase of IL-10 (P<0.05). On the other hand, the expression level of TNF-α gene in ST100 and ST50 groups increased significantly (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that resistance training and consumption of tribulus terrestris extract with a higher dose separately have useful effects on the improvement of the gene expression of inflammatory indicators of heart tissue. However, in order to reach a better conclusion in connection with performing resistance exercises along with the consumption of Tribulus Terrestris, further research is needed on the expression of the gene of inflammatory indicators in the heart tissue caused by Stanazol poisoning.

    Keywords: Resistance training, Heart, Stanazolol, Tribulus terrestris, TNF-α, IL-10
  • Samaneh Baradaran Salmani, Keyvan Hejazi *, Vahid Reza Askari, Roya Askari Pages 67-77
    Background and Objective
    Chronic exposure to paraquat can lead to lung and liver damage, kidney failure, and Parkinsonian lesions in addition to fibrosis. Paraquat toxicity occurs through excessive production of free radicals which results in oxidative stress and damage. The aim of the current study was to evaluate the effect of a period of aerobic exercises and supplementation with piperine on liver enzymes in rats induced with paraquat.
    Materials and Methods
    48 adult rats were divided into six groups: 1) Sham, 2) negative control paraquat 3) paraquat + training, 4) paraquat + training + piperine, 5) paraquat + piperine and 6) positive control paraquat + vitamin E. Aerobic exercise training included: seven weeks of walking on treadmill for 5 sessionsper-week 30-40 min per session at a speed of 10 to 18 m/min. The paraquat poison was prepared at dose of 5 mg/kg of rat body weight and was injected intraperitoneally. Daily gavage of piperine supplement was provided at dose of 10 mg/kg of rat body weight. ANOVA statistical test was used to determine the mean difference between groups.
    Results
    There were significant differences in Alanine Transaminase (ALT) and Aspartate Transaminase (AST) levels between the sham, paraquat+exercise, paraquat+piperine, paraquat+exercise+piperine, and positive control paraquat+vitamin E groups compared to the negative control paraquat-group. Furthermore, significant increase in ALT and AST levels was observed in the negative control group compared to the sham, paraquat+exercise, paraquat+piperine and paraquat+exercise+piperine and positive control paraquat+vitamin E groups (p<0.001).
    Conclusion
    The results showed that in rats belonging to exercise training, only exercise training with piperine and piperine decreased the ALT and AST levels compared to the negative control group. However, more research is needed to support these findings.
    Keywords: Paraquat, Aerobic exercise, Alanine aminotransferase, Aspartate aminotransferase, Piperine
  • Zahra Shirzad, Mohammad Niakan *, Fardin Rahimi, Fatemeh Hagirosadat Pages 78-87
    Background and Objective
    Acinetobacter baumannii is a gram-negative opportunistic pathogen and one of the most important hospital pathogens. Antibiotic resistance helps Acinetobacter baumannii to survive in environments under antibiotic stress and complicates treatment. On the other hand, the excessive use of antibiotics causes destructive effects on body organs. Vaccinium arctostaphylus plant is used in the treatment of mental diseases due to its abundant polyphenols, including flavonoids, which have significant antibacterial properties. This research is the first to determine the antibacterial effect of meropenem and the ethanolic extract of vacinium arctostaphylus plant in combination, and it was done separately on the standard strain of Acinetobacter baumannii in laboratory conditions.
    Materials and Methods
    Firstly, the antimicrobial effect of meropenem and ethanol extract of vaccinium alone on the standard strain of Acinetobacter baumannii (ATCC19606) was determined by the microdilution method, then the inhibitory concentration for the combination of antibiotic and extract was calculated using the checkerboard method and also the relative inhibitory concentration index was also obtained.
    Results
    The growth inhibitory concentration of this extract along with the antibiotic decreased significantly, and in the combination of extract and meropenem, the concentration of meropenem was 0.0156 µg/mLand the concentration of extract was 0.390 µg/ml. Factorial test was used for the statistical comparison of classification variables, which showed that there is a significant relationship between the increase in extract concentration and also the combination with antibiotics.
    Conclusion
    According to the results of this study, the ethanolic extract of arctostaphylus vaccinium has a synergistic effect on Acinetobacter baumannii with meropenem. Due to the good antimicrobial effect of the vaccinium arctostaphylus with the antibiotic meropenem on the standard strain of Acinetobacter baumannii, they can be used in addition to antibiotics.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Vaccinium arctostaphylus, Meropenem, Inhibitory effect, Antimicrobial effect